Zdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wymagającym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina ma jednak swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach GRASS FED BEEF ( karmione trawą ) wyróżnia się szczególnymi wartościami smakowymi i zdrowotnymi.

Konkretnie wygląda to tak, że zdrowa wołowina z GRASS FED BEEF zawiera:

  • Niekończące się źródło pełnowartościowego białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Przyswajalność tych białek przez człowieka, ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych wynosi od 70 do 100%. Wołowina zawiera różnego rodzaju połączenia białkowe odżywiające organizm, dlatego trudno zastąpić białko mięsne zwolennikom diet roślinnych.

  • nienasycony kwas tłuszczowy omega 3 ma działanie przeciwnowotworowe a nawet powoduje spowolnienie starzenia się komórek. Kwasy omega-3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Dzięki odpowiedniej dawce kwasów tłuszczowych omega-3 unikniesz np. zwyrodnienia plamki żółtej, choroby Alzheimera, alergii czy chorób serca. Kwasy omega-3 są niezbędne zwłaszcza kobietom w ciąży i małym dzieciom.

  • Duże ilości witaminy B1 i B6, które przyspieszają regenerację po wysiłku sportowca oraz biorą udział w syntezie białka niezbędnego do budowy jego mięśni. Witaminy te usprawniają metabolizm, magazynują zasoby energii, poprawiają odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowe kurczenie mięśni, w tym mięśnia sercowego.

  • witaminę B12, która wspomaga dotlenienie mięśni, przeciwdziała niedokrwistości, biorąc udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Ponadto chroni komórki nerwowe, zapewniając doskonały nastrój, dobrą pamięć, koncentrację i bystrość umysłu. Właśnie w wołowinie człowiek znajduje główne źródło pozyskania tej ważnej witaminy niewystępującej np. w żywności pochodzenia roślinnego. Dlatego np. wegetarianie muszą przyjmować tą witaminę w tabletkach, bo jej niedobór powoduje objawy neurologiczne i psychiatryczne.

  • L-karnitynę, kluczową dla osób aktywnych fizycznie a szczególnie sportowców, jest ona odpowiedzialna za regenerację organizmu po wysiłku oraz przyspieszenie przemiany materii, pozytywnie wpływa również na układ krążenia.

  • Kreatynę, która skutecznie zwiększa objętość i masę mięśni, poprzez co znacznie poprawia wydolność i sprawność fizyczną oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. Osoby dbające o wyrzeźbioną sylwetkę wiedzą o jej zbawiennym wpływie na produkcję energii z komórek organizmu.

  • CLA kwas linolowy, który obecnie jest już powszechnie uznanym za składnik wspomagający odchudzanie. Redukuje on skutecznie nagromadzoną tkankę tłuszczową, pomaga oczyścić krew z toksyn i wydalić zalegające szkodliwe substancje, chroniąc przy tym nasze mięśnie.

  • Karnitynę, która pomaga nam pozyskać energię z tłuszczów, przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Wołowina zawiera największe, naturalnie występujące, ilości karnityny. Ma jej 95 mg w 100g wołowiny.

  • Tauryna to aminokwas, który bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują.

  • Wielkie zasoby składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, magnezu, potasu, cynku żelaza. Są one niewątpliwie najważniejszymi pierwiastkami dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania wewnętrznych narządów zdrowego człowieka. Nie tylko usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, ale i odżywiają kości, mięśnie oraz stawy.

  • Uwaga Panie, wołowina Ze względu na największą wśród mięs zawartość żelaza zaleca się spożywanie czerwonego mięsa zwłaszcza przez miesiączkujące kobiety. W czasie menstruacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo. Dodać należy, iż, zapotrzebowanie na żelazo w okresie ciąży rośnie tak samo jak w menstruacji.

  • Uwaga Panowie, wołowina zawiera w sobie naturalny afrodyzjak! No może nie viagrę, ale argininę. Wspomaga ona naturalną produkcję tlenków azotu, które rozszerzają naczynia krwionośne podobnie jak działają popularne niebieskie pigułki wywołujące erekcję.

Reasumując, jedząc zdrową wołowinę Grass-fed Beef , wzmocnisz mięśnie, stracisz na wadze, wyostrzysz umysł i będziesz lepszy w sypialni. W dodatku potrawy ze zdrowej wołowiny są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

ZAMÓW HEREFORDBEEF