Informujemy, iż BEEFshop.pl wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Potrawy z HerefordBeef udają się zawsze

Cena steków

Cena steków

Z byka mięsnego o żywej wadze 850 kg uzyskuje się odpowiednio około 285 kg sezonowanej ( nie świeżej) wołowiny kulinarnej klasy PREMIUM oraz około 49 kg steków jak T-Bone, New York, Ribeye, Antrykot itd.

Warto poznać te i kilka innych faktów od „kuchni”, aby kupując dobre sezonowane steki lub dojrzałą i zdrową wołowinę kulinarną wiedzieć, za co się płaci i czego można oczekiwać. 

Gaz czy węgiel ?

Gaz czy węgiel ?

Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pojawia się jednak pytanie, na jakim grillu najlepiej przyrządzić smaczne steki i burgery, aby wydobyć z sezonowanej wołowiny to, co w niej najlepsze. Tradycyjne kiełbaski, karkówka czy udka drobiowe, same w sobie zbyt wiele smaku nie mają, ważne było zatem aby ich smakowitość w sposób możliwie prosty podbić. A jak grillować steki w XXI wieku. Na grillu tradycyjnie opalanym węglem drzewnym czy gazowym gwarantującym wyśmienity smak i zdrowie. Aromatyzer to klu dobrego grillowania steków i burgerów. 

Wołowina versus drób

Wołowina versus drób

Eksperci od żywienia debatują intensywnie nad wyższością w zdrowej diecie drobiu z „pachnących” kurników nad wołowiną kulinarną z naturalnej hodowli. Królujący w statystykach drób może, ale nie musi królować w polskiej kuchni. Skoro jesteśmy jego największym w Europie eksporterem niech ten fakt daje satysfakcję ekonomiczną posiadaczom kurników.  Ale jeden obraz współczesnego kurnika w zestawieniu z obrazem stada bydła mięsnego pasącego się na łące dostarczy konsumentom informacji, co to jest i skąd pochodzi zdrowa żywość. 

Wołowina, wołowinie nie równa

Wołowina, wołowinie nie równa

Sekretem smacznej i najwyższej jakościowo wołowiny jest nie tylko odpowiedni sposób jej przyrządzania, ale także warunki hodowli, sposób utrzymywania i żywienia zwierząt. Jednak pierwszorzędne znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich ras bydła, czyli ras mięsnych – gwarantujących najwyższą i powtarzalną jakość mięsa wołowego. BEEF to BEEF a nie odpady z produkcji mleka oferowane powszechnie w supermarketach przez wiodące Zakłady Mięsne  jako mięso wołowe. 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Tradycja w narodzie rzecz święta, a w kuchni szczególnie przyjęta. Czy to u babci czy u mamy zrazy to potrawa iście rodzinna i pyszna. Wymagają dość dużego nakładu pracy, ale przy rodzinnym stole nie powinno ich zabraknąć. Smak wołowiny kulinarnej w tej postaci znamy we wszystkich regionach Polski. Czasem są to rolady, czasem zrazy, podawane z kaszą gryczaną, kopytkami czy puree ziemniaczanym z zawartością jednak dość powtarzalną. Jakość wołowiny ma tu wpływ na czas przygotowania dania i jego ostateczny smak. Proces gotowania może trwać od 1 – 2 godzin więc warto przygotować większą porcję bo wtedy sos ma swój niepowtarzalny smak rodzinnej  biesiady.  

STEKI - Akademia

STEKI - Akademia

Zakup dobrego mięsa stekowego to warunek podstawowy sukcesu. Reszta przy odrobinie zaangażowania kulinarnego przychodzi stosunkowo łatwo. Zapewne jest to jeden z powodów tego, że steki uchodzą za potrawę typowo męską. Dobrą sezonowaną wołowinę po prostu trudno zepsuć, a steki z niej przyrządzone udają się zawsze. Wiedza w tym zakresie sprowadza się nie do przepisów i kreacji kulinarnych tylko do właściwego doboru mięsa. Są oczywiście drobne różnice w przyrządzeniu steka na patelni lub grillu albo z kością i bez kości. Jeśli jednak wołowina będzie słaba, wszystkie wysiłki kucharza pójdą na marne. Istnieje kilka rodzajów steków, które różnią się od siebie miejscem wycięcia z tuszy wołowej, a w konsekwencji teksturą i smakiem. Niezależnie od tego przedstawiamy poniżej kilka zasad, których znajomość prowadzi do pełnej satysfakcji kulinarnej bez względu na rodzaj przyrządzanego steka. 

Dlaczego HerefordBEEF ?

Dlaczego HerefordBEEF ?

Na to pytanie hodowcy i konsumenci świata anglosaskiego dali już odpowiedź. Jest to, bowiem dominująca na świecie rasa bydła mięsnego.  Mają na to wpływ bardzo pozytywne cechy hodowlane Hereforda jak np. łatwość adaptacji w każdych warunkach klimatycznych, wysokie przyrosty w warunkach ekologicznej hodowli czy wyjątkowa troska matek Hereford o ich potomstwo. Decydującym czynnikiem o sukcesie hodowlanym Hereforda jest jednak ostateczna pozytywna ocena konsumentów pochodzącej z tej rasy wołowiny kulinarnej.

GULASZ

GULASZ

Wieść kuchenna niesie, że to danie typowo węgierskie. Tam jednak pod tą nazwą spotkać można raczej zupę mięsną z dużą ilością papryki, ziemniaków, kluseczek itd. Klasyczny gulasz nie istnieje, a odmian jest tyle ilu kucharzy. Nasz przepis na gulasz bazuje na dobrej jakościowo wołowinie kulinarnej z minimalną ilością uszlachetniaczy tak, aby wydobyć wszystko, co w wołowinie najlepsze. Nie jest to gulasz „na winie” w znaczeniu, co się zdobędzie to się pokroi i ugotuje. Najlepszymi elementami tuszy wołowej na gulasz są karkówka, łopatka, a dla wykwintnych smakoszy delikatny rozbratel. 

TAFELSPITZ

TAFELSPITZ

Danie to uważane jest za najlepszą europejską potrawę z wołowiny. W Polsce gotowaną wołowinę, jako sztukę mięsa rosołowego znamy doskonale, ale nie przywiązujemy do niej wielkiego znaczenia i traktujemy ją, jako surowiec do pierogów, rzadziej, jako danie główne. Powód był prosty niska, jakość wołowiny z bydła mlecznego. Tymczasem w Austrii i Bawarii gdzie do zdrowego i smacznego jedzenia przykłada się większą wagę gotowana wołowina zwana Tafelspitz to szczególnie celebrowane danie i ulubiona potrawa kiedyś nawet na dworze cesarskim. 

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Zdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wymagającym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina kulinarna ma swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach, GRASS FED BEEF wyróżnia się szczególnymi wartościami smakowymi i zdrowotnymi. 

facebook