Informujemy, iż BEEFshop.pl wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Potrawy z HerefordBeef udają się zawsze

Wołowina w diecie odchudzającej.

Wołowina w diecie odchudzającej.

Można spotkać się z teoriami głoszącymi, iż rezygnacja ze spożywania czerwonego mięsa stanowi znakomity sposób na przyspieszenie spalania tłuszczu. Nic bardziej mylnego jest bowiem dokładnie odwrotnie. W szczególności wołowina okazuje się być niezwykle cennym składnikiem diety redukcyjnej, zwłaszcza w przypadku ćwiczących, chcących schudnąć Pań lub dbających o swoją sylwetkę Panów. Wiosna i lato to czas wzmożonej aktywności warto, więc wiedzieć, iż…

Beef Bourguignon

Beef Bourguignon

Beef Bourguignon (wołowina po burgundzku) to francuska potrawa, przez którą powiedzenie „przez żołądek do serca” staje się faktem. Połączenie smaku doskonałej wołowiny i czerwonego wina z dodatkiem warzyw jest potrawą, którą zajadają się nie tylko Francuzi. Ta kulinarna kompozycja BEEF & WINE znana jest wszystkim smakoszom świata z prostego powodu.  Aromat grzanego wina i apetyczny widok duszonej z kolorowymi warzywami wołowiny może przyprawić o zawrót głowy każdego, nawet najbardziej wymagającego wielbiciela dobrego jedzenia i to obojga płci. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu, tyle, że dość czasochłonna. Warto, zatem przygotować większą ilość tej potrawy i zamrozić w odpowiednich pojemnikach

BEEF - praktyka kulinarna

BEEF - praktyka kulinarna

Kompendium wiedzy o wołowinie kulinarnej przedstawia Chef Marcin Budynek w bardzo praktycznym bo filmowym wykonaniu. Seria filmów ilustruje cechy i zastosowanie w domowej kuchni najciekawszych smakowo elementów tuszy wołowej. Jest to pierwszy w Polsce tak kompleksowy poradnik dla amatorów dobrego i zdrowego jedzenia opartego o wołowinę kulinarną pochodzącą z czysto rasowego bydła mięsnego. Kurs Marcina Budynka, bazuje na doskonałej jakościowo, polskiej wołowinie kulinarnej. 

Cena steków

Cena steków

Z byka mięsnego o żywej wadze 850 kg uzyskuje się odpowiednio około 285 kg sezonowanej ( nie świeżej) wołowiny kulinarnej klasy PREMIUM oraz około 49 kg steków jak T-Bone, New York, Ribeye, Antrykot itd.

Warto poznać te i kilka innych faktów od „kuchni”, aby kupując dobre sezonowane steki lub dojrzałą i zdrową wołowinę kulinarną wiedzieć, za co się płaci i czego można oczekiwać. 

Gaz czy węgiel ?

Gaz czy węgiel ?

Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pojawia się jednak pytanie, na jakim grillu najlepiej przyrządzić smaczne steki i burgery, aby wydobyć z sezonowanej wołowiny to, co w niej najlepsze. Tradycyjne kiełbaski, karkówka czy udka drobiowe, same w sobie zbyt wiele smaku nie mają, ważne było zatem aby ich smakowitość w sposób możliwie prosty podbić. A jak grillować steki w XXI wieku. Na grillu tradycyjnie opalanym węglem drzewnym czy gazowym gwarantującym wyśmienity smak i zdrowie. Aromatyzer to klu dobrego grillowania steków i burgerów. 

Wołowina versus drób

Wołowina versus drób

Eksperci od żywienia debatują intensywnie nad wyższością w zdrowej diecie drobiu z „pachnących” kurników nad wołowiną kulinarną z naturalnej hodowli. Królujący w statystykach drób może, ale nie musi królować w polskiej kuchni. Skoro jesteśmy jego największym w Europie eksporterem niech ten fakt daje satysfakcję ekonomiczną posiadaczom kurników.  Ale jeden obraz współczesnego kurnika w zestawieniu z obrazem stada bydła mięsnego pasącego się na łące dostarczy konsumentom informacji, co to jest i skąd pochodzi zdrowa żywość. 

Wołowina, wołowinie nie równa

Wołowina, wołowinie nie równa

Sekretem smacznej i najwyższej jakościowo wołowiny jest nie tylko odpowiedni sposób jej przyrządzania, ale także warunki hodowli, sposób utrzymywania i żywienia zwierząt. Jednak pierwszorzędne znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich ras bydła, czyli ras mięsnych – gwarantujących najwyższą i powtarzalną jakość mięsa wołowego. BEEF to BEEF a nie odpady z produkcji mleka oferowane powszechnie w supermarketach przez wiodące Zakłady Mięsne  jako mięso wołowe. 

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Tradycja w narodzie rzecz święta, a w kuchni szczególnie przyjęta. Czy to u babci czy u mamy zrazy to potrawa iście rodzinna i pyszna. Wymagają dość dużego nakładu pracy, ale przy rodzinnym stole nie powinno ich zabraknąć. Smak wołowiny kulinarnej w tej postaci znamy we wszystkich regionach Polski. Czasem są to rolady, czasem zrazy, podawane z kaszą gryczaną, kopytkami czy puree ziemniaczanym z zawartością jednak dość powtarzalną. Jakość wołowiny ma tu wpływ na czas przygotowania dania i jego ostateczny smak. Proces gotowania może trwać od 1 – 2 godzin więc warto przygotować większą porcję bo wtedy sos ma swój niepowtarzalny smak rodzinnej  biesiady.  

STEKI - Akademia

STEKI - Akademia

Zakup dobrego mięsa stekowego to warunek podstawowy sukcesu. Reszta przy odrobinie zaangażowania kulinarnego przychodzi stosunkowo łatwo. Zapewne jest to jeden z powodów tego, że steki uchodzą za potrawę typowo męską. Dobrą sezonowaną wołowinę po prostu trudno zepsuć, a steki z niej przyrządzone udają się zawsze. Wiedza w tym zakresie sprowadza się nie do przepisów i kreacji kulinarnych tylko do właściwego doboru mięsa. Są oczywiście drobne różnice w przyrządzeniu steka na patelni lub grillu albo z kością i bez kości. Jeśli jednak wołowina będzie słaba, wszystkie wysiłki kucharza pójdą na marne. Istnieje kilka rodzajów steków, które różnią się od siebie miejscem wycięcia z tuszy wołowej, a w konsekwencji teksturą i smakiem. Niezależnie od tego przedstawiamy poniżej kilka zasad, których znajomość prowadzi do pełnej satysfakcji kulinarnej bez względu na rodzaj przyrządzanego steka. 

Dlaczego HerefordBEEF ?

Dlaczego HerefordBEEF ?

Na to pytanie hodowcy i konsumenci świata anglosaskiego dali już odpowiedź. Jest to, bowiem dominująca na świecie rasa bydła mięsnego.  Mają na to wpływ bardzo pozytywne cechy hodowlane Hereforda jak np. łatwość adaptacji w każdych warunkach klimatycznych, wysokie przyrosty w warunkach ekologicznej hodowli czy wyjątkowa troska matek Hereford o ich potomstwo. Decydującym czynnikiem o sukcesie hodowlanym Hereforda jest jednak ostateczna pozytywna ocena konsumentów pochodzącej z tej rasy wołowiny kulinarnej.

GULASZ

GULASZ

Wieść kuchenna niesie, że to danie typowo węgierskie. Tam jednak pod tą nazwą spotkać można raczej zupę mięsną z dużą ilością papryki, ziemniaków, kluseczek itd. Klasyczny gulasz nie istnieje, a odmian jest tyle ilu kucharzy. Nasz przepis na gulasz bazuje na dobrej jakościowo wołowinie kulinarnej z minimalną ilością uszlachetniaczy tak, aby wydobyć wszystko, co w wołowinie najlepsze. Nie jest to gulasz „na winie” w znaczeniu, co się zdobędzie to się pokroi i ugotuje. Najlepszymi elementami tuszy wołowej na gulasz są karkówka, łopatka, a dla wykwintnych smakoszy delikatny rozbratel. 

TAFELSPITZ

TAFELSPITZ

Danie to uważane jest za najlepszą europejską potrawę z wołowiny. W Polsce gotowaną wołowinę, jako sztukę mięsa rosołowego znamy doskonale, ale nie przywiązujemy do niej wielkiego znaczenia i traktujemy ją, jako surowiec do pierogów, rzadziej, jako danie główne. Powód był prosty niska, jakość wołowiny z bydła mlecznego. Tymczasem w Austrii i Bawarii gdzie do zdrowego i smacznego jedzenia przykłada się większą wagę gotowana wołowina zwana Tafelspitz to szczególnie celebrowane danie i ulubiona potrawa kiedyś nawet na dworze cesarskim. 

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Zdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wymagającym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina kulinarna ma swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach, GRASS FED BEEF wyróżnia się szczególnymi wartościami smakowymi i zdrowotnymi. 

facebook
tanie strony internetowe