Informujemy, iż BEEFshop.pl wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Kulinarne

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe

Tradycja w narodzie rzecz święta, a w kuchni szczególnie przyjęta. Czy to u babci czy u mamy zrazy to potrawa iście rodzinna i pyszna. Wymagają dość dużego nakładu pracy, ale przy rodzinnym stole nie powinno ich zabraknąć. Smak wołowiny kulinarnej w tej postaci znamy we wszystkich regionach Polski. Czasem są to rolady, czasem zrazy, podawane z kaszą gryczaną, kopytkami czy puree ziemniaczanym z zawartością jednak dość powtarzalną. Jakość wołowiny ma tu wpływ na czas przygotowania dania i jego ostateczny smak. Proces gotowania może trwać od 1 – 2 godzin więc warto przygotować większą porcję bo wtedy sos ma swój niepowtarzalny smak rodzinnej  biesiady.  

STEKI - Akademia

STEKI - Akademia

Zakup dobrego mięsa stekowego to warunek podstawowy sukcesu. Reszta przy odrobinie zaangażowania kulinarnego przychodzi stosunkowo łatwo. Zapewne jest to jeden z powodów tego, że steki uchodzą za potrawę typowo męską. Dobrą sezonowaną wołowinę po prostu trudno zepsuć, a steki z niej przyrządzone udają się zawsze. Wiedza w tym zakresie sprowadza się nie do przepisów i kreacji kulinarnych tylko do właściwego doboru mięsa. Są oczywiście drobne różnice w przyrządzeniu steka na patelni lub grillu albo z kością i bez kości. Jeśli jednak wołowina będzie słaba, wszystkie wysiłki kucharza pójdą na marne. Istnieje kilka rodzajów steków, które różnią się od siebie miejscem wycięcia z tuszy wołowej, a w konsekwencji teksturą i smakiem. Niezależnie od tego przedstawiamy poniżej kilka zasad, których znajomość prowadzi do pełnej satysfakcji kulinarnej bez względu na rodzaj przyrządzanego steka. 

GULASZ

GULASZ

Wieść kuchenna niesie, że to danie typowo węgierskie. Tam jednak pod tą nazwą spotkać można raczej zupę mięsną z dużą ilością papryki, ziemniaków, kluseczek itd. Klasyczny gulasz nie istnieje, a odmian jest tyle ilu kucharzy. Nasz przepis na gulasz bazuje na dobrej jakościowo wołowinie kulinarnej z minimalną ilością uszlachetniaczy tak, aby wydobyć wszystko, co w wołowinie najlepsze. Nie jest to gulasz „na winie” w znaczeniu, co się zdobędzie to się pokroi i ugotuje. Najlepszymi elementami tuszy wołowej na gulasz są karkówka, łopatka, a dla wykwintnych smakoszy delikatny rozbratel. 

TAFELSPITZ

TAFELSPITZ

Danie to uważane jest za najlepszą europejską potrawę z wołowiny. W Polsce gotowaną wołowinę, jako sztukę mięsa rosołowego znamy doskonale, ale nie przywiązujemy do niej wielkiego znaczenia i traktujemy ją, jako surowiec do pierogów, rzadziej, jako danie główne. Powód był prosty niska, jakość wołowiny z bydła mlecznego. Tymczasem w Austrii i Bawarii gdzie do zdrowego i smacznego jedzenia przykłada się większą wagę gotowana wołowina zwana Tafelspitz to szczególnie celebrowane danie i ulubiona potrawa kiedyś nawet na dworze cesarskim. 

facebook