Informujemy, iż BEEFshop.pl wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Wiedza

BEEF - praktyka kulinarna

BEEF - praktyka kulinarna

Kompendium wiedzy o wołowinie kulinarnej przedstawia Chef Marcin Budynek w bardzo praktycznym bo filmowym wykonaniu. Seria filmów ilustruje cechy i zastosowanie w domowej kuchni najciekawszych smakowo elementów tuszy wołowej. Jest to pierwszy w Polsce tak kompleksowy poradnik dla amatorów dobrego i zdrowego jedzenia opartego o wołowinę kulinarną pochodzącą z czysto rasowego bydła mięsnego. Kurs Marcina Budynka, bazuje na doskonałej jakościowo, polskiej wołowinie kulinarnej. 

Cena steków

Cena steków

Z byka mięsnego o żywej wadze 850 kg uzyskuje się odpowiednio około 285 kg sezonowanej ( nie świeżej) wołowiny kulinarnej klasy PREMIUM oraz około 49 kg steków jak T-Bone, New York, Ribeye, Antrykot itd.

Warto poznać te i kilka innych faktów od „kuchni”, aby kupując dobre sezonowane steki lub dojrzałą i zdrową wołowinę kulinarną wiedzieć, za co się płaci i czego można oczekiwać. 

Gaz czy węgiel ?

Gaz czy węgiel ?

Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pojawia się jednak pytanie, na jakim grillu najlepiej przyrządzić smaczne steki i burgery, aby wydobyć z sezonowanej wołowiny to, co w niej najlepsze. Tradycyjne kiełbaski, karkówka czy udka drobiowe, same w sobie zbyt wiele smaku nie mają, ważne było zatem aby ich smakowitość w sposób możliwie prosty podbić. A jak grillować steki w XXI wieku. Na grillu tradycyjnie opalanym węglem drzewnym czy gazowym gwarantującym wyśmienity smak i zdrowie. Aromatyzer to klu dobrego grillowania steków i burgerów. 

Wołowina versus drób

Wołowina versus drób

Eksperci od żywienia debatują intensywnie nad wyższością w zdrowej diecie drobiu z „pachnących” kurników nad wołowiną kulinarną z naturalnej hodowli. Królujący w statystykach drób może, ale nie musi królować w polskiej kuchni. Skoro jesteśmy jego największym w Europie eksporterem niech ten fakt daje satysfakcję ekonomiczną posiadaczom kurników.  Ale jeden obraz współczesnego kurnika w zestawieniu z obrazem stada bydła mięsnego pasącego się na łące dostarczy konsumentom informacji, co to jest i skąd pochodzi zdrowa żywość. 

Wołowina, wołowinie nie równa

Wołowina, wołowinie nie równa

Sekretem smacznej i najwyższej jakościowo wołowiny jest nie tylko odpowiedni sposób jej przyrządzania, ale także warunki hodowli, sposób utrzymywania i żywienia zwierząt. Jednak pierwszorzędne znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich ras bydła, czyli ras mięsnych – gwarantujących najwyższą i powtarzalną jakość mięsa wołowego. BEEF to BEEF a nie odpady z produkcji mleka oferowane powszechnie w supermarketach przez wiodące Zakłady Mięsne  jako mięso wołowe. 

Dlaczego HerefordBEEF ?

Dlaczego HerefordBEEF ?

Na to pytanie hodowcy i konsumenci świata anglosaskiego dali już odpowiedź. Jest to, bowiem dominująca na świecie rasa bydła mięsnego.  Mają na to wpływ bardzo pozytywne cechy hodowlane Hereforda jak np. łatwość adaptacji w każdych warunkach klimatycznych, wysokie przyrosty w warunkach ekologicznej hodowli czy wyjątkowa troska matek Hereford o ich potomstwo. Decydującym czynnikiem o sukcesie hodowlanym Hereforda jest jednak ostateczna pozytywna ocena konsumentów pochodzącej z tej rasy wołowiny kulinarnej.

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Zdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wymagającym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina kulinarna ma swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach, GRASS FED BEEF wyróżnia się szczególnymi wartościami smakowymi i zdrowotnymi. 

facebook