Informujemy, iż BEEFshop.pl wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

Wiedza

O BURGERACH słów kilka

O BURGERACH słów kilka

Dzisiaj burgery to nie tylko sprawa mody, ale wręcz dobrego smaku. Oczywiście nie mamy na myśli hamburgerów z fast foodowych „restauracji”, które są kiepską karykaturą prawdziwego HerfordBurgera. W świecie ludzi młodych duchem, właśnie burger jest zjawiskiem kulinarnym, wyróżniających tych, którzy jedzą ze smakiem. Kultura burgera to nie jest buła z jakąś tam zawartością tylko najsmaczniejsza, sezonowana wołowina kulinarna w czystej formie

Elementy stekowe tuszy Hereford

Elementy stekowe tuszy Hereford

Dla naszych fanów udostępniamy bardzo pomocny wykaz elementów stekowych tuszy Hereford tak jak to robimy czyli po amerykańsku. Nazewnictwo zachowujemy oryginalne. Nasz stały asortyment zawiera podstawowe cięcia steków i wołowiny kulinarnej. Realizujemy jednak również indywidualne zamówienia w detalu i dla gastronomii, więc niech to będzie dla was pewnym natchnieniem.

Wołowina w diecie odchudzającej.

Wołowina w diecie odchudzającej.

Można spotkać się z teoriami głoszącymi, iż rezygnacja ze spożywania czerwonego mięsa stanowi znakomity sposób na przyspieszenie spalania tłuszczu. Nic bardziej mylnego jest bowiem dokładnie odwrotnie. W szczególności wołowina okazuje się być niezwykle cennym składnikiem diety redukcyjnej, zwłaszcza w przypadku ćwiczących, chcących schudnąć Pań lub dbających o swoją sylwetkę Panów. Wiosna i lato to czas wzmożonej aktywności warto, więc wiedzieć, iż…

BEEF - praktyka kulinarna

BEEF - praktyka kulinarna

Kompendium wiedzy o wołowinie kulinarnej przedstawia Chef Marcin Budynek w bardzo praktycznym bo filmowym wykonaniu. Seria filmów ilustruje cechy i zastosowanie w domowej kuchni najciekawszych smakowo elementów tuszy wołowej. Jest to pierwszy w Polsce tak kompleksowy poradnik dla amatorów dobrego i zdrowego jedzenia opartego o wołowinę kulinarną pochodzącą z czysto rasowego bydła mięsnego. Kurs Marcina Budynka, bazuje na doskonałej jakościowo, polskiej wołowinie kulinarnej. 

Cena steków

Cena steków

Z byka mięsnego o żywej wadze 850 kg uzyskuje się odpowiednio około 285 kg sezonowanej ( nie świeżej) wołowiny kulinarnej klasy PREMIUM oraz około 49 kg steków jak T-Bone, New York, Ribeye, Antrykot itd.

Warto poznać te i kilka innych faktów od „kuchni”, aby kupując dobre sezonowane steki lub dojrzałą i zdrową wołowinę kulinarną wiedzieć, za co się płaci i czego można oczekiwać. 

Gaz czy węgiel ?

Gaz czy węgiel ?

Sezon grillowy przed nami. Pojawia się jednak pytanie, na jakim grillu najlepiej przyrządzić smaczne steki i burgery, aby wydobyć z sezonowanej wołowiny to, co w niej najlepsze. Tradycyjne kiełbaski, karkówka czy udka drobiowe, same w sobie zbyt wiele smaku nie mają, ważne było zatem aby ich smakowitość w sposób możliwie prosty podbić. A jak grillować steki w XXI wieku. Na grillu tradycyjnie opalanym węglem drzewnym czy gazowym gwarantującym wyśmienity smak i zdrowie. Aromatyzer to klu dobrego grillowania steków i burgerów. 

Wołowina versus drób

Wołowina versus drób

Eksperci od żywienia debatują intensywnie nad wyższością w zdrowej diecie drobiu z „pachnących” kurników nad wołowiną kulinarną z naturalnej hodowli. Królujący w statystykach drób może, ale nie musi królować w polskiej kuchni. Skoro jesteśmy jego największym w Europie eksporterem niech ten fakt daje satysfakcję ekonomiczną posiadaczom kurników.  Ale jeden obraz współczesnego kurnika w zestawieniu z obrazem stada bydła mięsnego pasącego się na łące dostarczy konsumentom informacji, co to jest i skąd pochodzi zdrowa żywość. 

Wołowina, wołowinie nie równa

Wołowina, wołowinie nie równa

Sekretem smacznej i najwyższej jakościowo wołowiny jest nie tylko odpowiedni sposób jej przyrządzania, ale także warunki hodowli, sposób utrzymywania i żywienia zwierząt. Jednak pierwszorzędne znaczenie ma tutaj dobór odpowiednich ras bydła, czyli ras mięsnych – gwarantujących najwyższą i powtarzalną jakość mięsa wołowego. BEEF to BEEF a nie odpady z produkcji mleka oferowane powszechnie w supermarketach przez wiodące Zakłady Mięsne  jako mięso wołowe. 

Dlaczego HerefordBEEF ?

Dlaczego HerefordBEEF ?

Na to pytanie hodowcy i konsumenci świata anglosaskiego dali już odpowiedź. Jest to, bowiem dominująca na świecie rasa bydła mięsnego.  Mają na to wpływ bardzo pozytywne cechy hodowlane Hereforda jak np. łatwość adaptacji w każdych warunkach klimatycznych, wysokie przyrosty w warunkach ekologicznej hodowli czy wyjątkowa troska matek Hereford o ich potomstwo. Decydującym czynnikiem o sukcesie hodowlanym Hereforda jest jednak ostateczna pozytywna ocena konsumentów pochodzącej z tej rasy wołowiny kulinarnej.

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Grass Fed BEEF - Źródło zdrowia

Zdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wymagającym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina kulinarna ma swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach, GRASS FED BEEF wyróżnia się szczególnymi wartościami smakowymi i zdrowotnymi. 

facebook