Grill Gazowy czy na węgiel oto jest pytanie.

Sezon grillowy można uznać za rozpoczęty. Pojawia się jednak pytanie, na jakim grillu najlepiej przyrządzić smaczne steki i burgery, aby wydobyć z sezonowanej wołowiny to, co w niej najlepsze. Tradycyjne kiełbaski, karkówka czy udka drobiowe, same w sobie zbyt wiele smaku nie mają, ważne było zatem aby ich smakowitość w sposób możliwie prosty podbić. Przyprawy, marynaty to jedno, a dym z węgla drzewnego to drugie. Z tego głównie powodu przez lata całe dominowały na naszych działkach czy w ogrodach małe grille na węgiel drzewny dający pyszny, charaktereystyczny i tak lubiany smak potraw z grilla.

Czasy się jednak zmieniają. Dobre wzorce z krajów o tradycji przyjęć na świeżym powietrzu ( BBQ) łatwiejsza dostępność smacznej i zdrowej wołowiny kulinarnej, ale i świadomość zdrowego odżywiania zwiększają wymagania, co do pospolitego grilla czy wręcz luksusowej kuchni ogrodowej. Grillowanie to przecież sposób nie tylko na zaspokojenie głodu, ale cały zespól czynności i zachowań zwiększający poziom endorfin naszych gości. Rozmowy w czasie oczekiwania, relaksująca obserwacja poczynań kucharza i wymiana doświadczeń kucharskich pobudzają apetyt i podnoszą atrakcyjność obiadu lub kolacji przy grillu. Młodzi duchem Polacy jak widać na licznych przyjęciach odważnie zastępują tradycyjne domowe obiadki spotkaniem przy grillu w luźnej, towarzyskiej atmosferze. Panie domu zwolnione są z trudów gotowania na rzecz Panów domu, którzy coraz chętniej stają za grillem. Staje się on na domowych przyjęciach coraz częściej prawdziwym centrum uwagi i powodem podziwu gości dla gospodarzy. Większe przyjęcia z asystą kucharzy przy grillu to już wręcz powód do dumy wykwintnych spotkań towarzyskich BBQ.

STEKI - AKADEMIA

Warto, zatem poznać kilka cech nowoczesnego grillowania na grillu gazowym zamiast na wysłużonym i ryzykownym w obsłudze grillu opalanym węglem czy brykietem drzewnym.

Stereotyp o wyższości aromatu dymu z grilla na węgiel lub brykiet został już obalony przez znakomitą technikę wygodnego, nowoczesnego Grilla gazowego z AROMATYZEREM.

Panuje tu i ówdzie jeszcze błędne przekonanie, że tylko dym charakterystyczny dla Grilla węglowego jest w stanie zapewnić typowy kuszący aromat steków.  Nowoczesne grille gazowe pozwalają dzięki zastosowanej w nich technice na zdecydowanie prostsze, zdrowsze i co ważniejsze precyzyjne ( stopień wysmażenia) grillowanie steków. Zastosowanie w nowoczesnych grillach gazowych tzw. aromatyzerów pozwala na doskonałe wręcz wydobycie ze zdrowej wołowiny jej smaku i aromatu.  Błędne jest już dzisiaj myślenie, iż smak steków i burgerów pochodzi z dymu spalanego węgla lub brykietu drzewnego. Aromat grillowych dań jest, bowiem efektem skapujących z rozgrzanej na ruszcie wołowiny soków i tłuszczy. Trafiają one na rozgrzaną pod rusztem metalową, wyprofilowaną powierzchnię, by następnie parować i z powrotem bez szkodliwych toksyn zawartych np. w węglu, dotrzeć do grillowanej potrawy. To właśnie parujące z aromatyzera bogate w smak oleje, cukry i proteiny wracając do potrawy w postaci oparów nadają im doskonały smak i to z dbałością o nasze zdrowie. Grillowane warzywa, jako dodatki do steków uzyskują, poprzez zastosowanie aromatyzerów, swoją pyszną soczystość i aromat, właśnie dzięki odparowanym i powracającym do nich w skondensowanej formie sokom. Natomiast spadające na palący się węgiel lub brykiet soki ze steków i warzyw nie uwalniają aromatu, lecz zostaną bezpowrotnie stracone w ogniu wyzwalając przy tym szkodliwe toksyny. Często zbyt ostry płomień węgla prowadzi wręcz do uwolnienia się goryczkowatego smaku psując smak wołowiny oraz warzyw. Jeśli dietetycy biją na alarm o szkodliwych właściwościach potraw z grilla to mają na myśli właśnie grill węglowy i spalanie się tłuszczy. Dbając, zatem o zdrowie i właściwy smak grillowanej wołowiny należy o tym pamiętać i wiedzieć, że doskonały smak grillowanych potrawa powstaje z powracających z aromatyzera, a nie spalonych w ogniu, parujących soków własnych mięsa i warzyw.

Stosowane w nowoczesnych grillach pokrywy tworzą zamkniętą przestrzeń o określonej temperaturze i wilgotności ( Piekarnik ). Pozwalają one na idealne wchłonięcie przez grillowane potrawy parujących soków i łagodne dojście do określonego stopnia wysmażenia steków lub burgerów bez narażenie ich na zbytnie wysuszenie i utratę soków na otwartym węglowym ogniu.

Dla bardzo wymagających i ceniących sobie aromat drewna nowoczesne grille gazowe wyposażane są dodatkowo w mini wędzarnie. Wilgotne wiórki o różnych aromatach od dębu po wiśnię mogą dodać stekom unikatowego aromatu podkreślając bardzo wyszukany smak serwowanych potraw, a za tym i całego przyjęcia.

 piekarnik                                                 wedzarnia do stekow

Dodatkowe wygody

Łatwość obsługi i elastyczność zastosowania paliwa gazowego to atut nie tylko dla leniwych i pozbawionych romantyzmu w rozpalaniu ognia, ale dla wszystkich tych, którzy nie chcą np. zadymiać sąsiadów. Nie bez znaczenia może być również argument ekonomiczny. Tańsze paliwo, jakim jest gaz można jeszcze efektywniej wykorzystać niż węgiel lub brykiet. Oczywiście zastosowanie butli gazowej ma charakter bardziej stacjonarny niż mobilny, dlatego paliwo gazowe zdaje lepiej egzamin w ogrodzie czy na tarasie niż na biwaku.

Pełna kontrola temperatury poprzez indywidualnie sterowane palniki, zamykaną pokrywę piekarnika, wbudowany precyzyjny termometr. W grillu gazowym można wędzić potrawy w niskiej temperaturze np. żeberka lub mostek, jak i ostro i któtko potraktować steka i burgera.

Zastosowanie profilowanych najlepiej żeliwnych rusztów to już wyższa szkoła jazdy. Dobrze rozgrzany żeliwny ruszt, przy zredukowanym płomieniu gazowym, sam pozwala na dojście steka lub burgera do określonego stopnia wysmażenia bez potrzeby podsycania lub trudnego redukowania płomienia węglowego. Ruszt żeliwny pozwala również na uzyskanie tak ważnej dla smakowitości steków karmelizacji na ich powierzchni. 

Reasumując dobra wołowina to podstawa udanego stekowania, ale dobra wołowina przyrządzona na nowoczesnym grillu gazowym z aromatyzerem to gwarantowany sukces kulinarny. Sami stosujemy i możemy ze spokojem polecić to rozwązanie techniczne w grillach Broil King.  

Coraz liczniejsze restauracje serwują nam steki i burgery, lecz nasze własne przyjęcie w ogrodzie pozwoli nam na zdecydowanie milszą i bogatszą we wrażenia degustację modnej i zdrowej potrawy jaką są steki i burgery.

 Hereford Steak

 

 DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O NOWOCZESNEJ TECHNICE GRILLOWANIA