Można spotkać się z teoriami głoszącymi, iż rezygnacja ze spożywania czerwonego mięsa stanowi znakomity sposób na przyspieszenie spalania tłuszczu. Nic bardziej mylnego jest bowiem dokładnie odwrotnie. W szczególności wołowina okazuje się być niezwykle cennym składnikiem diety redukcyjnej, zwłaszcza w przypadku ćwiczących, chcących schudnąć Pań lub dbających o swoją sylwetkę Panów. Wiosna i lato to czas wzmożonej aktywności warto, więc wiedzieć, iż….

Odchudzające właściwości wołowiny wynikają przede wszystkim z tego, że jest ona znakomitym źródłem pełnowartościowego białka. Dieta zasobna w proteiny ma udowodniony, korzystny wpływ na tempo redukcji tkanki tłuszczowej. Związane jest to z jednej strony z termogennymi właściwościami tego składnika pokarmowego, (co doprowadza do nasilonego wydatkowania energii po spożyciu produktów białkowych), a z drugiej faktem, iż proteiny znakomicie tłumią łaknienie. Zwiększając udział białka w diecie możemy więc przyspieszyć spalanie tłuszczu redukując jednocześnie uczucie głodu. Czy można chcieć więcej?

Owszem można, ale i nawet największe wymagania nie są problemem, białko ma bowiem jeszcze inne walory, działając antykatabolicznie, czyli chroniąc tkankę mięśniową przed proteolizą. Diety bardziej w nie zasobne są też bardziej przyjazne dla ciężko wypracowanej muskulatury. Wszystko to sprawia, że odchudzające strategie żywieniowe zakładające zwiększenie spożycie białka cieszą się wysoką skutecznością i rosnącą popularnością.

                                                                           

DLACZEGO WŁAŚNIE WOŁOWINA ?

Zazwyczaj jako pożądany składnik odchudzającego menu wskazywane bywa co najwyżej chude mięso drobiowe, mięso czerwone tymczasem rzadko polecane jest osobom chcącym pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Tymczasem wołowina ma tutaj pewną przewagę nad drobiem, która sprawia, że w diecie redukcyjnej nie powinno jej zabraknąć. Mięso wołowe cechuje się znakomitym aminogramem, dostarczającym sporej dawki aminokwasów egzogennych (niezbędnych), w tym niezwykle cennej dla mięśni leucyny. Dodatkowym walorem  jest też relatywnie wysoka zawartość kreatyny – najsilniejszej legalnej i bezpiecznej substancji anabolicznej. Chociaż kreatyna kojarzona jest z „budowaniem masy”, to podczas redukcji stanowić może czynnik zmniejszający katabolizm i poprawiający wyniki siłowe.

Istotne znaczenie ma fakt, że w wołowinie występują także sprzężone dieny kwasu linolowego znane powszechnie jako CLA – składnik preparatów odchudzających. Duża zawartość witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B12 umożliwia pokrycie zapotrzebowania na te składniki pokarmowe, co bywa trudne w przypadku niskokalorycznych diet. Obecność żelaza jest szczególnie ważna dla aktywnych fizycznie kobiet, które często borykają się z niedoborami tego pierwiastka.  Cholina i betaina natomiast wspomagają metabolizm lipidów i korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i wątroby.

WOŁOWINA WOŁOWINIE NIE RÓWNA

W miarę możliwości należy wybierać tą z hodowli bydła  opartej o ekologiczne łąki i pastwiska, a unikać wołowiny pochodzenia przemysłowego dostępnej najczęściej w supermarketach. Czy różnice faktycznie są diametralne? Korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych, w tym wyższa zawartość CLA i omega 3, a także większe dawki witamin i przeciwutleniaczy to główne zalety wołowiny z hodowli naturalnej. Odrębnym argumentem są walory kulinarne i smakowe ale o tym w piszemy w innym miejscu. Jeśli chodzi natomiast o wybór elementu tuszy wołowej, to opcji naprawdę jest wiele. Tutaj również nie ma konieczności celowania w cieszące się najwyższym prestiżem kąski takie jak polędwica. Dobrym rozwiązaniem będzie także udziec, ligawa, rostbef, antrykot czy rozbratel. Warto jedynie poznać zastosowanie kulinarne poszczególnych elementów tuszy wołowej, żeby zdobyć elementarną wiedzę w tej kwestii wystarczy po prostu zajrzeć do pierwszej, lepszej książki kucharskiej. Kilka propozycji znajdziesz w naszych INSPIRACJACH KULINARNYCH.

 WNIOSKI

Wołowina posiada szereg walorów odżywczych i innych, sprawiających, że znakomicie nadaje się jako integralny składnik diety odchudzającej. Szczególne korzyści z wprowadzenia jej do menu mogą uzyskać aktywne fizycznie kobiety, które – jak pokazują badania – często nie dostarczają odpowiedniej dawki żelaza.  Mężczyżni aktywni fizycznie znają doskonale wyższość steka nad schabowym ale nie zawsze wiedzą co o tym decyduje.  Warto wybierać wołowinę dobrej jakości i zwracać uwagę na kulinarne zastosowania poszczególnych elementów tuszy wołowej,  tak by przygotowywane z jej udziałem posiłki były zarówno wartościowe jak i smaczne.